Overleven Leven Beleven

Carina | HappyVitaal '21

Zelf heb ik het vaak gezegd en ik lees het ook vaak terug bij andere coaches… de wil en wens om van overleven naar leven te gaan. Gevoelsmatig ben je aan het ‘overleven’ en je wilt weer zo graag het gevoel hebben van ‘leven’.

Na een week van intense gesprekken heb ik weer nieuwe inzichten. Een van mijn nieuwe inzichten is… niet altijd de wens te hebben om te leven… maar om te ‘beleven’.

Voor mij zit er een essentieel verschil in deze woordkeus. Bij het woord leven heb ik het gevoel dat alles mooi, positief en in overvloed moet zijn. Bij het woord beleven staan je ervaringen centraal. Deze kunnen positief, negatief en alles daar tussenin zijn. Er hoeft geen gevoelslabel gehangen te worden aan de ervaringen die je hebt. Je leven beleven gaat bij mij over in het moment zijn, accepteren van dat wat er is en het omarmen van gevoelsmatige ups en downs. Als ik een staat van beleven ervaar, dan denk ik dat ik mij vrij voel. 😊

Het beleven van je leven lukt alleen als je de situatie waar je nu in zit kunt accepteren. Ik ben in de boeken gedoken om tips te zoeken die helpen om de huidige situatie waarin je leeft of die je ervaart te accepteren. Deze tips vond ik nuttig:

Tips die je helpen je situatie te accepteren zoals die is:

  1. Wees mindful. Probeer met je aandacht te zijn in de activiteit die je op dat moment doet. Dat kan van alles zijn bijvoorbeeld eten, bewegen, de krant lezen of koken.
  2. Voel compassie voor jezelf. Zelfcompassie pas je toe als je je kunt open stellen voor alle gevoelens en emoties die je hebt. Je kunt aanvaarden en erkennen dat deze er zijn. Als je vaker compassie hebt met jezelf zullen (negatieve) gevoelens en emoties milder aanvoelen.
  3. Observeer je stemming. Hoe voel je je eigenlijk? Wat ben je aan het doen? Welke gedachten heb je? Als je je bewuster wordt van je stemming en dus je ‘staat van zijn’ ben je ook meer in de situatie zoals die op dat moment is.

Het zijn maar 3 tips, maar ga ze maar eens toepassen. 😊 Ze zijn groots en uitdagend.

Ik ga er mee aan de slag. Jij ook?

 

Vind je bovenstaande tips niet concreet genoeg, maar wil je wel aan de slag met het ervaren van meer geluk? Download dan mijn gratis e-werkboek. Hierin staan allemaal praktische opdrachten die je helpen meer vitaliteit en geluk te ervaren.

Download gratis e-werkboek

* De gegevens die u aan HappyVitaal verstrekt worden vertrouwelijk behandeld. Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print