Jouw oordeel over een ander zegt iets over jezelf

Carina | HappyVitaal '21

Al heel lang staat deze blog op mijn bloglijstje… maar het kwam er maar niet van… nu wel.

Ik vind het wat dat oordelen en veroordelen van jezelf en van anderen. In mijn hoofd gebeurt er veel als ik oordeel over een ander of als ik andere hoor oordelen over een ander. Vragen als; waar komt dit oordeel vandaan, wat zegt het over mij of de ander en waarom doe ik dit… spinnen rond in mijn hoofd. Ook heb ik al mijn hele leven last van zelf opgelegde belemmeringen, omdat ik bang ben voor het oordeel van anderen. Heel irritant, omdat ik levenskeuzes niet altijd in vrijheid neem (want wat zouden anderen daarvan denken…?) of gewoon helemaal niet neem (verlamd door de mogelijke oordelen van anderen). Inmiddels ben ik op een punt dat ik hier meer van wil los komen. Ik vind het namelijk gewoon vermoeiend en stom.

Al lang spookt deze quote door mijn hoofd: “Jouw oordeel over een ander zegt iets over jezelf”.

Ik denk dat dit in alle gevallen zo is. Komen oordelen over anderen niet voort uit onvrede over jezelf of je eigen leven? Zou je niet als je helemaal oké en happy bent, vrij van oordelen leven over jezelf of anderen? Oordelen dienen je namelijk niet volgens mij. Ze geven je geen plezieriger, zinvoller en blijer leven.

Een paar weken geleden deed ik een bijzondere oefening in een groep van 15 vrouwen. We moesten door elkaar heen lopen en op een gegeven moment stoppen en tegenover de dichtstbijzijnde vrouw gaan staan. We gingen lang in elkaars ogen kijken. Terwijl we dit deden werden we gevraagd om de gevoelens in ons lijf en de gedachten in ons hoofd waar te nemen. Wat deed het aankijken van deze andere vrouw met je? Hoe voelde je je en wat dacht je? Onze coach bleef herhalen dat alles wat er in ons gebeurde iets zei over onszelf en niet over de ander. Het was een boeiende ervaring. Hoe groot of hoe klein je je kan voelen, hoe gelijkwaardig en ongelijkwaardig en hoe gespannen en ontspannen in het contact met een andere vrouw. Deze opdracht liet nog eens zien wat er allemaal intern gebeurd in het echte contact met een ander. Hoe je binnenwereld tekeer gaat als je lang iemand aankijkt. Wat je voelt, wat je denkt en waar je wellicht (onbewust) tegenaan loopt in het contact met andere mensen.

Als je iets met het (ver)oordelen van anderen wilt doen dan is de eerste stap natuurlijk dat je je hier bewust van wordt. Erken dat je een oordeel hebt en wees ook nieuwsgierig waar dit oordeel vandaan komt. Als je dit lastig vindt om met jezelf te onderzoeken, kun je er een coach voor raadplegen of iemand uit je omgeving die je vertrouwt. Nu kun je je afvragen waarom zou ik dat doen? Nou omdat minder of (helemaal niet meer) oordelen je heel veel kan brengen! Namelijk:

  1. Je hoeft niet altijd overal iets van te vinden. Als je hier mee in het reine komt, wordt je leven zo veel lichter en overzichtelijker!
  2. Je leven wordt rustiger, makkelijker en liever als je het vrij houdt van oordelen. Minder ballast, minder interne gesprekken en minder schuldgevoelens als je negatieve gedachten hebt gehad over een ander.
  3. Je bent aantrekkelijker voor anderen als je niet oordeelt. Mensen durven zich kwetsbaar op te stellen en voelen zich veilig bij jou. Dit brengt verdieping in je connectie met anderen.
  4. Je kan niet in het hoofd kijken van een ander. Wat weet je van een ander? Misschien wel heel weinig… oordelen over het weinige wat je van de ander weet is niet sjiek.

 

Goed, ik ga verder met het oefenen met minder (ver)oordelen van mijzelf en anderen. En ik gun jou dat ook te doen. 😊

Download gratis e-werkboek

* De gegevens die u aan HappyVitaal verstrekt worden vertrouwelijk behandeld. Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print