Grenzen stellen is heilzaam

Carina | HappyVitaal '21

Je eigen grenzen stellen, kennen, bewaken dat is vaak de oplossing voor van alles en nog wat. Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand te veel over haar grenzen is gegaan en dat dat maakt dat het nu niet lekker loopt.

Grenzen stellen is nodig als er iets van je gevraagd wordt wat indruist tegen wat jij wilt. Doe je dit niet… dan ga je over je eigen grenzen en dat maakt je moe en ongelukkig.

Als er iemand goed was in het bewaken van haar grenzen dan was ik het wel. Ik heb hier vaak privé, maar ook in mijn werkkring complimenten of opmerkingen over gekregen. De grap is dat daar waar ik een grens stelde, ik eigenlijk al mijn werkelijke grens overschreden had. 🙂

Aan de buitenkant leek ik het dus misschien goed te doen, maar aan de binnenkant stelde ik pas een grens als deze al overschreden was. Ik vind het een fascinerend inzicht, want ik had het zelf ook niet door… anders had ik hem natuurlijk wel eerder gesteld. Of toch niet… omdat grenzen stellen moeilijk is.

In deze blog ga ik je meenemen in het fenomeen grenzen stellen. Wat zijn oorzaken dat je over je grenzen gaat en hoe kun je ze beter bewaken?

Oorzaken van over je eigen grenzen gaan

Er zijn verschillende oorzaken die maken dat je over je eigen grenzen kan gaan.

  1. Je weet niet goed wat jij zelf wil. Hoe kan je je grenzen bewaken als je niet weet wat jij wil en wat voor jou belangrijk is? Dat is onmogelijk!
  2. Je vindt het belangrijker wat iemand anders wil in plaats van wat jij zelf wil. Veelal heb je dit niet eens bewust door. Het kan zo zijn dat jij denkt dat wat een ander graag wil, ook is wat jij wil. Maar in je onbewuste zelf is die wens van de ander helemaal niet jouw wens. Dit kan bijvoorbeeld de wens van je kind zijn, maar ook van je partner.
  3. Het is voor jou een ingesleten gedragspatroon om over je eigen grenzen te gaan. Dit heb je bijvoorbeeld als kind geleerd om te doen en is voor jou niet meer dan normaal.


Hoe kan je beter je grenzen bewaken?

  1. Als je niet weet wat jij wil, dan is het onmogelijk om te bewaken of jouw grenzen overschreden worden of niet. Een manier om meer zicht te krijgen op wat jij wil en wat voor jou belangrijk is, is het onderzoeken van jouw kernwaarden. Benieuwd wat kernwaarden zijn en hoe je daar achter komt? Lees dan deze blog: Leven naar je kernwaarden.
  2. Durf jezelf te prioriteren. Zeker voor vrouwen en moeders kan dit ingewikkeld zijn. Je stelt toch veelal de wensen en behoeften van je kinderen of partner boven die van jezelf. Op het moment dat je dat doet ga je over je eigen grenzen. Zeker in een gezinsleven met jonge kinderen is dit soms niet anders, maar als dit te vaak gebeurd maakt het je moe en minder gelukkig. Waarom het belangrijk is om jezelf te prioriteren in de hectiek van het gezinsleven lees je in mijn blog: Jij bent de Koningin. En hoe je jezelf prioriteert? Door af en toe nee te zeggen en te kiezen voor jezelf.
  3. Als het voor jou een ingesleten patroon is om over je grenzen te gaan, dan is er werk aan de winkel. Het begint met gaan voelen wanneer je over je grenzen gaat. Dit voel je veelal in je lijf… mindfulnessoefeningen kunnen hierbij helpen. Kun je daar niet zoveel mee? Dan zou je eens met een professional kunnen praten die met jou kan onderzoeken hoe jij meer ‘feeling’ krijgt met jouw grenzen. Op het moment dat jij jouw grenzen beter gaat aanvoelen begint de uitdaging om ze te gaan erkennen en aan te geven. Leren om ‘nee’ te zeggen is daarbij de sleutel.


Zoals ik aan het begin van deze blog schreef is over mijn grenzen gaan iets wat ik structureel doe. Wist ik dus ook niet, maar dat heb ik geleerd de afgelopen tijd. Mijn uitdaging ligt vooral in punt 3; voelen dat ik over mijn grens ga en hem dan aangeven. Doodeng vind ik het. Je bekende gedragspatroon is toch ook je veilige haven, ook al is het gedrag wat je hebt niet echt goed voor je. Ik ga er wel voor om het beter te voelen en te leren. Waarom? Omdat je grenzen stellen heilzaam is. Het maakt je een gezonder en gelukkiger mens. En dat wil ik zijn! 🙂

Wil jij ook een gezonder en gelukkiger mens zijn? Download dan mijn gratis e-werkboek met 6 praktische opdrachten die jou inzicht geven in waar jouw kansen liggen voor het ervaren van meer vitaliteit en geluk. Dit e-werkboek is speciaal voor vrouwen met jonge kinderen.

Download gratis e-werkboek

* De gegevens die u aan HappyVitaal verstrekt worden vertrouwelijk behandeld. Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print